Bačke kraljice prošetale novosadskim sokacima

 

Ulicama Novog Sada su na dan Svete Trojice, 12. juna, prošetale Bačke kraljice poželevši svojim sugrađanima mir, blagostanje i berićet.
Igre Kraljica pripadaju ženskim prolećnim obredima za plodnost, a sadrže u sebi i elemente inicijacije. Glavne uloge u obredu pripadaju kralju i kraljici, barjaktarima i pevačima. Način njihovog igranja govori o agrarnom obredu jer je sitno igranje s povremenim poskocima karakteristično za žensko obredno igranje u zemljoradničkim kulturama. Na kraju igre je bilo pojedinačnih skokova, a tom skakanju cilj je bio da se podstakne rast useva.
Poslednji put obredna povorka Kraljica zabeležena je u ovim krajevima 1853. godine u Čurugu. Na ovaj zaboravljeni običaj, podsetili su nas članovi Udruženja “Folkorika” i njihovi umetnički rukovodioci Marina Ilin i Maja Durutović. Muzičku podršku pružio je folklorni pedagog, svirač na tradicionalnim instrumentima, gajdaš Vanja Ilijev.
Povorku je činilo 15 bogato okićenih devojaka sa cvetnim krunama i mnoštvom raznih rekvizita.
Program je započeo nešto malo posle 10 časova pre podne i sastojao se od ceremonijalne procesije duž glavnih ulica centra grada. Kraljice su svoju šetnju započele ispred Gradske kuće gde ih je pozdravio zamenik načelnika Gradske uprave za kulturu gospodiin Dragan Alekskić, a zatim su se uputile Zmaj Jovinom i Dunavskom ulicom.
Cilj ovog programa je da se ovaj stari obred vrati tamo gde mu je i mesto, u narod, a time se ukazuje na važnost očuvanja nematerijalne kulturne baštine ovih prostora, a ova i slične manifestacije će obogatiti ponudu Novog Sada kada je u pitanju kulturno-turistička koncepcija.

Održavanje ove manifestacije je veoma značajno za Grad Novi Sad, ali i za Republiku Srbiju, za promovisanje rada i dostignuća mladih i svojevrstan podsticaj za dalje bavljenje umetničkom delatnošću.

12 | Jun| 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp

AKTIVNOSTI

62. ZMAJEVE DEČJE IGRE

Tradicionalna manifestacija “Zmajeve dečje igre” održana je u periodu od 3. do 9. juna. Svi folklorni ansambli udrženja “Folklorika” nastupali

Opširnije »

GROŽĐEBAL 2017.

Nastup “Floklorike” na festivalu “Grožđebal” u Sremskim Karlovcima 2017.godine 10 | Septembar | 2017 Share on facebook Share on twitter

Opširnije »

Udruženje „Folklorika“ ima za cilj da afirmiše decu i mlade za narodno stvaralaštvo i tradiciju